PROJECTEN IN GRIEKENLAND

Wij fietsen als gezin door Europa. We bivakkeren het meest van de tijd in onze tent, zijn veel buiten en hebben bijzondere ontmoetingen.

Dat we deze reis kunnen maken is voor ons geluk hebben, het buiten zijn doet ons goed, het is soms ook afzien door de kou en het winterseizoen, maar het blijft een vrije keuze om als gezin dit te doen.

We schrijven hierover op de socials (instagram, facebook en strava) en dit geeft ook een bepaalde interactie voor ons. Dat is mooi.

Onze reis is geluk hebben’

Echter, we beseffen heel goed. Dit gaat over ons, onze reis. Vrijwillig. Omdat wij dit leuk vinden. Omdat wij dit belangrijk vinden.

En al die mensen die reizen, omdat ze geen geluk hebben. Geen vrijheid. Niet op avontuur… maar op de vlucht.

Hun reis is noodzaak’

Om ook aan hen te denken – naast dat Olov elke avond bid; Zorg voor de arme kindjes Heer, die geen bedje hebben meer’ – die noodzakelijkerwijs ontheemd zijn hebben we twee projecten gevonden die we willen steunen en onder jullie aandacht willen brengen. Op deze manier wordt onze reis breder, maar vooral; worden de mensen in nood gesteund.

De twee projecten hebben beiden een redelijk uniek karakter in het met vluchtelingen werken. Naast bed, bad, brood richten ze zich beiden op ‘de mens zien, zien wat deze persoonlijke mens nodig heeft, beschikbaar zijn voor relaties en groei op persoonlijk gebied’. Want… laten we hopen dat deze mensen niet eindeloos vluchteling blijven, maar een toekomst hebben waarin ze tot hun recht komen. En precies dat is waar deze projecten ook raken aan onze waarde ‘zinnig onderweg’ zijn is is voor iedereen. Vluchteling of niet.

Vluchtelingen in Athene

Het eerste project is vluchtelingenwerk in Athene. Henk Jan & Allie Oosterhuis zijn betrokken in het bouwen van relaties met vluchtelingen door praktische hulp, ontspannen activiteiten en gesprekken. Ze geven tekenlessen aan (instagram art class ) en maken uitstapjes met vluchtelingen om hen sterker en weerbaarder te maken op de vlucht. Voor meer informatie zie: Henk Jan en Allie Oosterhuis – International Teams Netherlands (iteams.nl) of hun eigen website (engelstalig): Henk Jan & Allison (henknallie.com).

“Ik heb er een hekel aan als ik naar de zee kijk
en het een kalme en rimpelloze watermassa is,
levenloos en zonder emotie.
Het voelt als mijzelf.”

Dit zegt Maddie, 15 jaar. Benieuwd hoe Henk en Allie betrokken zijn bij deze jongedame en haar nabij zijn door hun werk. Lees deze nieuwsbrief!

Meer inkijkjes te vinden op onze instagramaccount:
1. Onze reis is geluk. Hun reis is noodzaak
2. Henk en Allie stellen zich voor
3. Een verhaal van een vluchteling

Vluchtelingen op Lesbos

Het tweede project is Welcome Office op Lesbos. Alice Kleinschmidt, oprichtster, vindt het belangrijk dat vluchtelingen zich snel op hun gemak voelen als ze binnenstappen in hun kantoor. “We willen proberen een ‘vrolijk’ informatiepunt te zijn.” Ze kunnen terecht voor het vele administratieve vragen als belastingnummes, registratie en procedures. Ze laten ze op krachten komen door eten en kleding aan te bieden. Soms ook noodhuisvesting. Maar ook hulp bij ‘zinnig dagdagelijkse bezig zijn’. Zo was er een man, die een radiozender wilde beginnen. Dankzij hulp van deze organisatie is dat gelukt! Toch een beetje welkom op Lesbos | Kerk in Actie (protestantsekerk.nl)

Meer inkijkjes te vinden op onze instagramaccount:
1. Onze reis is geluk. Hun reis is noodzaak
2. Toch een beetje welkom op Lesbos

Hoe kan je de projecten steunen

De komende twee wintermaanden – februari & maart – zijn wij onderweg naar Griekenland en willen we ons laten sponsoren voor deze twee projecten. Allerlei ideeën van elke kilometer laten sponsoren, of elke nacht dat wij in een tent slapen of elk dorp wat we passeren… hebben we laten varen. Mocht je dit wel willen, laat het ons weten.

Wat leuke feitjes, als we in Athene zijn, hebben we:
* 150 fietsdagen gehad
* ruim 4000km gefietst
* 6weken in huizen / appartement overnacht
* de overige ruim 5 maanden hebben we in onze tent of warmshower-adresjes geslapen


De makkelijkste manier is;
1. Kies welk project je wilt steunen
2. Maak geld over voor dit project!

In april willen we beide projecten bezoeken en nemen we jullie mee in deze bezoeken (een kleine slag om de arm hiervoor).

Vragen? Stuur ons een berichtje! info@zinnigonderweg.nl